Castelló és, malgrat ser costanera, la segona província més muntanyenca d’Espanya i en ella es troba el Pic de Penyagolosa, que amb una altura de 1.813 metres, és el sostre de la Comunitat Valenciana.
L’atractiu de les terres castellonenques de l’interior mereixen un esment especial. El seu clima, que varia segons l’altitud, fent-se més fort cap a les zones altes de l’interior, és en general un ambient sec i agradable que ve acompanyat d’una vegetació i arbratge esplèndids on respirar aire pur i gaudir de la naturalesa.
En la zona nord de la província està la comarca dels Ports, la capital de la qual és Morella, ciutat turística per excel·lència, dotada d’innombrables monuments, testimonis de la seua intensa i important activitat històrica. Tenen Morella i els seus voltants una àmplia oferta de restaurants, hotels i habitatges de turisme rural, cases antigues que s’han rehabilitat i on es pot gaudir d’una magnífica estada.

La Tinença de Benifassà, comarca de gran riquesa paisatgística és reconeguda com una de les millors zones per al turisme actiu. La major part d’aquesta zona es troba dins de la Reserva Nacional de la Cabra Hispànica dels Ports de Beceite, per la qual cosa no és difícil en el nostre recorregut trobar-nos amb bons exemplars d’aquest bell animal.
El Maestrazgo la capital del qual és Sant Mateu, ciutat de notable monumentalitat, s’estén fins al massís del Penyagolosa , guaita d’aquesta comarca on el turisme de salut té els seus dos màxims exponents a Catí (balneari de l’Avellà) i Benassal (balneari de la Font en Destrals).
Les comarques de la Plana Alta i la Plana Baixa posseeixen en municipis del seu interior com Vilafamés, Vila-real, o Onda una dilatada història i un patrimoni artístic digne d’una visita detallada.
Contigua a aquesta comarca es troba la de l’Alcalatén amb interessants municipis com l’Alcora sede del Museu de Ceràmica que recull l’àmplia tradició del lloc, tant de la Real Fàbrica del Comte d’Aranda (ss. XVIII i XIX) i ceràmica contemporània o Lucena lloc amb excel·lents fonts molt apreciades pels estiuejants.
Ja a la comarca de l’Alt Millars, els amens paisatges de Cirat, la seua capital, obrin les portes a Montanejos, bressol del turisme d’aquesta comarca on les cristal·lines aigües del riu Millars són aptes per al bany. Disposa Montanejos d’un modern balneari de recent creació.

La Serra de Espadán, declarada Parc Natural, nodreix d’aigües al riu subterrani San José de la Vall d’Uixó, constituint el riu subterrani navegable més llarg d’Europa, les modernes instal·lacions del qual reben a molts visitants durant tot l’any, que poden gaudir del recorregut amb barca per l’interior de les Grutes.

Mirant La Plana, quan la Serra de Espadán veu la mar, està la Vilavella, important per les seues riques aigües termals i els seus balnearis.

El recorregut del riu Palància que dona nom a la comarca, l’Alt Palància, deixa al seu pas innombrables brolladors i fonts. El primer brollador, pròxim al naixement del riu, és el dels Cloticos a Bejís, població que també guarda un interessant aqüeducte romà.

Viver, Jérica, Altura, amb un important llegat patrimonial i bells paratges són també importants municipis turístics de la zona que veuen transcórrer el Palància fins a arribar a Navajas, bressol del turisme d’interior a la nostra província i lloc triat per a estiueig durant segles pel seu gran nombre de brolladors i qualitat de les seues aigües. Seguint el llit del Palància trobarem Segorbe, capital de la comarca i seu episcopal que compta amb nombrosos atractius, tant artístics com naturals.

El Palància abandona la província passant per Sot de Ferrer, poble de bella estampa amb una pujada al calvari molt característica de la zona.

Castelló convida permanentment a descobrir els seus paratges i sentir-se en contacte amb la naturalesa, dos privilegis propis de l’interior de Castelló. Visitar els seus pobles suposa realitzar un recorregut per la seua història, gaudir de vertaders museus naturals, contemplar la bellesa dels seus palaus, casonas, esglésies, muralles i torrasses, amb obres d’art úniques que abasten des de restes arqueològiques iberes i romans, passant per retaules gòtics, fins a arribar al més recent art contemporani excepcionalment representat en el Museu de Vilafamés.

Un aspecte molt important dels municipis de l’interior de Castelló són les seues festes que guarden senyals d’identitat pròpies, sent les mateixes un altre dels seus múltiples atractius. Amb les tradicionals festes pròpies de cada localitat existeixen altres activitats lúdiques de sorprenent interés com la Setmana de Música i el Mercat Medieval de Morella, el Cicle Internacional de Concerts Ciutat de Navajas, el Festival Coral de Música Valenciana de Segorbe o la representació del Cisma d’Occident a Sant Mateu.

Castelló, a més, disposa d’una àmplia xarxa de senderes que permeten al visitant integrar-se en la naturalesa acostant-li a llocs als quals és impossible accedir d’una altra manera. La pràctica de múltiples activitats esportives i d’aventura com ara: escalada, parapent, descens de barrancs, recorreguts a cavall, bicicleta de muntanya, espeleologia, orientació, etc., permeten al viatger gaudir de la seua activitat preferida endinsant-se s’en paratges espectaculars, on espessos boscos, paisatges mediterranis i agrestos muntanyes oferiran tot la seua esplendor i en els quals podrà trobar bones fonts d’aigua fresca on assaciar la seua set.

Tot aquest ric bagatge es troba adobat per una gastronomia excepcional, rica i variada pròpia de la terra, elaborada amb productes naturals.

Les terres de l’interior castellonenc, són terres variades amb atractius més que suficients per a ser conegudes de manera tranquil·la. En elles podem contemplar tant els grans atractius naturals que ofereixen, com els molts municipis que no s’han citat ací i en els quals el viatger descobrirà un gran llegat cultural al costat d’usos i costums que perviuen al pas del temps fent d’aquestes terres lloc idoni per a passar unes vacances diferents en contacte amb el món rural moltes vegades intacte.