L’Alcalde d’Alzira, Diego Gómez  García, presentava en el dia d’ahir a la Casa Consistorial,  el pròxim concurs de Espardenya Valenciana Francisco José García,  que se celebrarà el pròxim dia 14 de novembre. Al costat de l’Alcalde, es trobava també Xavier Pérez i Juanes, regidor de Comunicació i Festes i Miquel Font, periodista de Tus Notícias de la Ribera, mitjà de comunicació,  que al costat de l’Ajuntament, organitza aquesta trobada amb la gastronomia i la tradició culinària de la Ciutat d’Alzira.

El Concurs, tal com descriu el cartell dissenyat per a l’ocasió, serà una autèntica festa entorn de la Espardenya, ja que està prevista la participació de 25 restauradors de rellevant trajectòria professional, entre els quals es troben dos xefs de la localitat i la participació de  12 associacions locals que també la cuinaran a més d’animar la jornada amb música i altres activitats paral·leles.  Una fantàstica manifestació popular on es repartiran més de 1.500 degustacions entre tots els assistents  a aquest concurs que compleix enguany la seua 5a Edició i que arriba amb retard del seu calendari habitual, el mes de març, a conseqüència de les restriccions imposades per la pandèmia.

Diego Gómez va comentar que “…aquesta recepta és un plat de convivència, perquè harmonitza ingredients però també el diàleg i la conversa entorn de la seua degustació. La espardenya es prepara per a gaudir-la amb els amics i amb els familiars…” va prosseguir “…l’alegria és doble perquè a més de viure un ambient festiu també comencem a recuperar la vida de la ciutat i això és el més satisfactori que pot succeir en aquests moments que estem travessant…” i va afegir  “…el pressupost del Concurs oscil·la entre 8.000 i 10.000 euros que sufraga l’Ajuntament i els patrocinadors i no té quota de participació per als cuiners, no han de pagar res per vindre i demostrar el seu talent…”

La Espardenya és un plat que s’elabora amb conill, creïlles anguiles i ou i ha de tindre un matís picant però sense passar-se,  que que cal conservar l’equilibri dels seus ingredient en el guisat.

El concurs compta amb la major dotació econòmica en premis d’aquesta mena d’esdeveniments amb 3.000 euros per al guanyador, 1.500 per al segon classificat i 1.000 per al tercer. Segons va comentar el Miquel Font era necessari un premi d’aquesta quantia per a estimular la participació de grans professionals que han de deixar el seu negoci un diumenge, per a quan per a molts d’ells és un dia en què més clients rep el seu restaurant. Miguel va continuar comentant que enguany el Jurat també és una peça fonamental i estarà integrat per grans professionals que no posaran gens fàcil als concursants la seua pujada al podi.  Entre ells una de les candidates a cuinera de l’any 2021.

Han contribuït a aquest esdeveniment nombroses institucions i empreses com: la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, la Mancomunitat de la Ribera Al ta, A l’Ajuntament de Alzira, Olé Olé, Safrà Safrina, CVI, Global Omnium, Alzicoop, Belseher Industries, GMW Biosciencia, Family Cash, Cotonera Esdeveniments, Comunicacions, TNR i Reserva Imperial.
L’esdeveniment, que es durà a terme en la Plaça del Regne, es dividirà en dos espais, un per a professionals i un altre per a les associacions. Tot donarà principi sobre les deu hores.