El Celler Hispà Suïsses torna a arrasar amb el Tatum Ergo Exclusivament aconseguint 100 punts, la màxima qualificació en la Guia Viure el Vi 2022”. El Cava amb deu anys de criança es presenta en un format Magnun i amb una producció limitada de 291 botelles.
Recentment, Hispà Suïsses també va obtindre el reconeixement al millor celler elaborador de Cava d’Espanya (Premis Gastro&Cia del periòdic La Razón) i el premi al millor cava d’Espanya per al seu Ergo Rose (Associació de Periodistes del Vi i la plataforma Verema), consolidant els caves mediterranis com els millors d’Espanya.
Els caves d’Hispà es caracteritzen per aqueixa mescla de Mediterrani i altura. L’altiplà valencià els diferencia dels caves de menor altitud i més pròxims a la mar, la qual cosa aporta matisos i un cos que afavoreix les llargues criances i la qualitat final. Sens dubte és el millor any per als caves del Celler des de la seua creació.

Els cent punts que marquen la perfecció en els vins són els que acaba d’obtindre el Tantum Ergo Exclusivament, el DO Cava d’Hispà Suïsses. Són els que acaba d’anunciar Viure el Vi per a nomenar-lo Magnífic espumós 2022, o cosa que és el mateix, el millor cava del nostre país.
El premi s’entregarà el 31 de gener 2022 on altres 10 vins magnífics obriran els millors vins del nostre país per a 2022.
És de la collita 2010 i porta més de deu anys en criança en celler, tot un rècord en el món dels espumosos on només caves que es compten amb els dits d’una mà s’atreveixen a tirar-li aquest pols al temps.
El secret està en el saber fer d’Hispà Suïsses, en l’elecció de les varietats, que com tots els seus blancs sempre porten una aportació de raïm negre amb pinot noir, i una criança llarguíssima en botelles magnum, 1,5 litres, la qual cosa redueix l’oxigenació al mínim i afavoreix la longevitat de l’espumós guanyant amb el pas del temps complexitat, matisos i aromes exclusives com el seu nom indica.
Aquest cava tan peculiar té la seua particular història, perquè naix en 2007 la primera edició quan la DO Cava permet elaborar blanc de noir amb pinot, és a dir, incorporar a caves blancs raïm negre de pinot.
Aquest cupatge, típic de la Xampanya, és el triat per Hispà per als seus blancs i es llancen a fer una edició exclusiva i esperar deu anys a veure què passa… Aqueixa anyada va ser un èxit i la que li va seguir també. La de 2009 no ha arribat a nosaltres, però l’última, de 2010, ha superat el llistó de les anteriors, fent xicotets aquells 99 punts amb aquests cent *puntazos.

Rècord de puntuacions a Viure el Vi

La guia 2022 de Viure el Vi situa a tots els vins d’Hispà entre els grans, destacant els 96 punts del negre de guarda del celler, el *Quod *Superius 2017, amb *contraetiqueta d’Utiel-Requena. Es tracta del vaixell almirall del celler en el que a vins de llarga criança amb els seus 30 mesos de barrica, estrenant en dues ocasiones fusta en aqueix cicle.
El *Bassus Finca Casella Herrera, de la mateixa anyada, encara que amb diferent cupatge, se situa en els 94 punts, en aquest cas en la *DOP València, la mateixa zona de la qual sorgeix l’estrena de l’últim any, el *Albariño mediterrani Finca Casa Julia, que aconsegueix 93 en el seu debut. Un èxit però també un repte per a la següent afija.