El Consell ha aprovat els pressupostos per a 2022. són quasi 28.000 milions d’euros, un 9% més que l’any anterior i els més elevats en la història de la Comunitat Valenciana. Es dona la circumstància que per primera vegada des de 2015 s’han aprovat tres dies fora del termini previst. Han sigut un dels pressupostos més esperats i també un dels més debatuts per això arriben amb retard, les diferències de criteri dels partits del Botanic que han lleado la negociació ha portat a aquesta situació.
La major part d’aquests pressupostos es destinarà a educació, sanitat i polítiques socials. S’inclouen 1.336 milions d’euros per la falta de finançament i també un fons de transició amb 1.000 milions. Es consideren uns pressupostos expansius per a la recuperació econòmica i social després de la pandèmia.
L’objectiu ha sigut mantindre els recursos d’inversió i de personal destinats a serveis públics essencials en nivells de despesa semblants als de 2020 i 2021, en els quals amb motiu de la pandèmia el Consell va reforçar notablement uns serveis públics que s’havien vist fortament afectats per les retallades de la crisi de 2008.
En concret, la Comunitat Valenciana percebrà per a aquest exercici una suma global de 1.795,35 milions d’euros de fons europeus, dels quals 652,95 milions d’euros procediran de React-EU; 250,90 milions al Marc Financer Pluriennal (MFP) i, finalment, 891,5 milions del Mecanisme de Recuperació i Resiliència que els diferents departaments i Labora tenen integrats en el nou servei 99 per a garantir la seua traçabilitat i control.

A més, els pressupostos inclouen els recursos procedents del Govern d’Espanya i que enguany s’eleven fins als 12.129,38 milions d’euros, 1.380 milions d’euros més que en els últims pressupostos de Montoro l’any 2018.