Els escolars alacantins podran conéixer des de hui l’estalvi energètic en els seus col·legis en l’Observatori de Medi Ambient a través de l’aplicació ‘Visualitza’, que es mostra dins de les activitats del nou programa d’Educació Ambiental que sota el nom ‘Arquitectura, Vegetació i Energia Sostenible’ es desenvolupa en aquest complex municipal.

El regidor de Medi Ambient, Manuel Villar, ha participat juntament amb un grup d’alumnes del CEIP La Paz en aquesta nova activitat d’Educació Ambiental organitzada en l’Observatori de Medi Ambient per la seua regidoria destinat als centres educatius del terme municipal d’Alacant. “És molt interessant poder veure com afecta l’arquitectura en aspectes com la millora de la il·luminació o la temperatura interior d’un edifici, o la importància de la vegetació en l’entorn, així com l’estalvi d’energia que es produeix amb la instal·lació de panells fotovoltaics per a aprofitar l’energia del sol” ha comentat l’edil.

Villar ha ressaltat, en aquest sentit, “la incorporació de l’aplicació ‘Visualitza’ en aquests tallers on els alumnes poden comprovar el consum elèctric i l’estalvi que es produeix en els seus centres amb la instal·lació de plaques solars o en edificis municipals”. L’Ajuntament acaba d’instal·lar plaques solars en 33 col·legis públics de la ciutat que reuneixen les condicions necessàries per a això, amb l’objectiu d’avançar cap a l’autoconsum i fomentar l’economia circular.

Amb ‘Visualitza’ els escolars poden comprovar l’estalvi energètic de l’últim dia i l’estalvi acumulat en quilowatts hora i els quilos de CO2 emesos a l’atmosfera. En aquest Pla Estratègic de Sostenibilitat Ambiental de cada centre es podrà visualitzar també el total d’arbres ‘salvats’ amb aquesta reducció de les emissions de diòxid de carboni i de la petjada de carboni.

Desenvolupament de l’activitat

L’activitat comença en l’Observatori i l’explicació de la seua arquitectura singular i ús de materials ecològics i respectuosos amb l’entorn, mitjançant una activitat per grups lúdic-educativa. Posteriorment es realitza un itinerari per l’entorn de l’Observatori per a distingir els diferents tipus de vegetació existent: vegetació de ribera, cultius tradicionals i arbres autòctons. En aquesta part de l’activitat es compleix amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible números 13, 14 i 15.

L’activitat finalitza a la sala polivalent on, mitjançant diverses pantalles interactives, l’alumnat podrà comprovar l’ús eficient de l’energia a la nostra ciutat mitjançant la producció d’energia solar d’un centre educatiu, l’ús racional de l’energia en el nostre municipi amb comprovacions directes de l’estalvi energètic que suposa el reciclatge de diferents residus i com afecta a la petjada de carboni. També es comprova com alguns hàbits personals i col·lectius poden disminuir l’ús de l’energia en el centre educatiu i a casa. En aquesta part s’atén els ODS 7, 9 i 11.

Manuel Villar ha comentat finalment que “un total de 60 centres s’han inscrit en les diferents activitats del Programa d’Educació Ambiental que organitza la regidoria de Medi Ambient per a escolars des de l’Observatori de Medi Ambient, que per a aquest curs s’ha incrementat un 35 per cent, amb novetats en els tallers de sostenibilitat i canvi climàtic com el programa que s’ha posat en marxa hui”.