El celler va rebre el guardó en els premis Gastro&Cia. que organitza La Razón i que van comptar amb la presència d’Emiliano García-Paje, president de Castella-la Manxa i el director de La Razón, Francisco Marhuenda

El premi de La Razón als caves d’Hispà se suma als guardons de millor cava de l’any que ja els atorgara l’Associació de Periodistes del Vi, Verema i direferentes guias especialitzades.

El diari La Razón va entregar els seus premis anuals Gastro&Cia., que s’han convertit en aquests últims cinc anys en una de les principals cites del món agroalimentari, i Hispà Suïsses va rebre un molt especial, el Premi al Millor Celler de Cava d’Espanya.

És el quart reconeixement nacional en aquest sentit, la qual cosa fan d’Hispà Suïsses el celler del millor DO Cava de l’any.

El guardó reivindica el treball desenvolupat per aquest celler de Requena des de la seua fundació en l’elaboració dels cèlebres Tantum Ergo, caves diferents, qualificats en moltes ocasions de “afrancesats” perquè les varietats utilitzades en aquest municipi de l’altiplà valencià eren les mateixes que a la Xampanya francesa i el sistema d’elaboració emula a les grans signatures del país veí que van ser, d’altra banda, els pioners en aquestes elaboracions.

Com va destacar l’enòleg de la signatura, i un dels fundadors, Pablo Ossorio, Hispà Suïsses ha tret tot el potencial de varietats com el pinot noir i el chardonnay en els sòls i el clima de Requena. Aquestes varietats es comporten de meravella en l’elaboració de caves com els Tantum Ergo tant blancs com rosats, sent reconeguts any rere any entre els millors d’Espanya en diferents categories, quan no en totes.

A més, la vinificació es realitza en barriques de roure noves. Això afavoreix l’envelliment dels caves posteriorment, a part d’aportar-los complexitat en nas i en boca, i els singularitza de la resta de la competència dels caves.

Aquests caves es van fer un lloc des del primer moment entre els més puntuats d’Espanya i han suposat per als caves valencians també un abans i un després, reivindicant els sòls de Requena com un lloc privilegiat per a aquestes elaboracions.

Ja en 2007 es van convertir en una dels primers cellers de la DO Cava que elaborava un blanc de noirs (cava blanc amb aportació de raïm negre) amb el Tantum Ergo Chardonnay-Pinot noir, una recepta que no ha fet més que evolucionar sumant-se més tard Tantum Ergo Vintage, un cava d’anyada i llarga criança, que en l’última collita que està en el mercat, 2016, ha sigut puntuat per la guia de la Setmana Vitivinícola com el millor Cava de l’any amb 98 punts.

En blancs també ha destacat la trajectòria del Tantum Ergo Exclusivament, un cava de deu anys de criança en rima abans de ser degollat i que es comercialitza en edició limitada i només en botelles magnum. De moment només han eixit dues anyades, 2007 i 2008, i aquesta última va aconseguir 99 punts en la guia de Viure el Vi.

El Tantum Ergo Exclusivament ha trencat amb el mite de la dificultat de l’envelliment del cava, assumint tots que, quan hi ha una bona matèria primera i una excel·lent elaboració i cura, en mans del “mag” *Ossorio poden resultar miracles com aquest.

El rosé també ha sigut un altre puntal d’Hispà Suïsses. El Tantum Ergo Rosé, elaborat exclusivament amb pinot noir de la finca de Requena, és el cava més premiat del mercat. En l’actualitat ostenta el títol de millor cava d’Espanya per a l’Associació Espanyola de Periodistes i Escriptors del Vi, formada pels 180 divulgadors més notables del país, però també per a Verema i per a la diferents guies especialzadas com Intervinos, Anuari d’El País, Wine Up, Viure el Vi i Setmana Vitivinícola, entre altres. Quan tants es posen d’acord en alguna cosa…

El premi de Millor Celler de Cava va ser entregat en un acte presidit pel director del diari, Francisco Marhuenda, i el president de la Comunitat de Castella-la Manxa, que va acollir l’esdeveniment en el Cigarral de les Mercès de Toledo.