El Teatre Principal de València acull des d’este divendres i fins al migdia del dissabte la cinquena edició del Feminari de la Diputació de València que, sota el títol ‘Reptes feministes després d’una pandèmia’, tracta de garantir la resposta de les dones als grans canvis que se succeïxen en la societat postpandèmica. Una transformació ràpida i imprevista que, com defensa el president de la Diputació, Toni Gaspar, “ha de tindre sí o sí una mirada feminista per a continuar lluitant per la justícia social que la història deu a les dones”.

 

Gaspar ha agraït l’esforç de l’àrea d’Igualtat per a organitzar este congrés en plena pandèmia i ha empoderat a les dones presents en el teatre de la Diputació convertint-les en la desena musa del Principal, “la font d’inspiració del feminisme que hem de sumar a les nou muses de les arts que governen el teatre”. El màxim responsable provincial va instar a “mantindre la intensitat de la lluita feminista davant els grans i ràpids canvis que ens conduïxen a una nova civilització marcada pel canvi climàtic i la revolució digital, i que es convertix en una nova oportunitat per a bandejar vells rols i acabar amb la cultura masclista i la seua sobredosi de testosterona”.

 

La diputada d’Igualtat, Eli García, va destacar el retorn a la presencialitat d’un fòrum feminista que lamentablement continua sent necessari per a donar resposta a “les desigualtats, amenaces i injustícies que aguaiten a les dones”. I les seues primeres paraules van ser per a condemnar el “terrible atropellament del règim talibà als drets fonamentals de les dones afganeses, la mitat del seu poble”. La referència pot semblar llunyana, però “els talibans estan molt més prop del que pensem, i diàriament ens arriben mostres des de tribunes públiques del nostre entorn, amb un discurs misogin que escup odi”.