La institució constitueix la Comissió sobre Subvencions amb representació de tots els grups polítics i en la qual es farà participes als consistoris
La Diputació d’Alacant ha acollit hui la sessió constitutiva de la Comissió de treball sobre Subvencions, que ha culminat amb el compromís de totes les formacions polítiques de posar en marxa un pla estratègic destinat a millorar la gestió de les ajudes i reduir la càrrega burocràtica que recau als ajuntaments. Per a això, des de l’equip de govern, integrat per Partit Popular i Ciutadans, s’ha proposat avançar als consistoris fins a un 75% l’import de les subvencions, fins i tot abans de la justificació de la despesa.

El diputat d’Infraestructures, Javier Gutiérrez, qui presideix aquest nou òrgan, ha explicat que una de les principals iniciatives consensuades és la disposició de les subvencions. “Canviarem el model actual perquè les assignacions arriben abans fins i tot de la justificació de la despesa, és a dir, fins a un 75% de les ajudes es donaran de manera directa i amb la major rapidesa només amb la justificació dels plans i l’altre 25% en finalitzar cada actuació”. Segons ha apuntat, “des de l’equip de Govern, la qual cosa volem és que els diners arribe al més prompte possible als ajuntaments”.
Amb aquesta modificació, es garanteix que els perceptors d’ajudes reben les tres quartes parts abans d’acabar l’execució dels projectes, una proposta que ha obtingut el suport de tots els membres de la comissió. Aquest avanç resol en gran manera el problema d’execució pressupostària. Segons el també portaveu del Grup Ciutadans, “hem demostrat que som capaços d’elaborar plans, recollir les sol·licituds i resoldre-les amb gran agilitat pel que ara hem de ser capaces de transmetre els fons als ajuntaments amb major promptitud”.

Aquesta comissió està integrada, a més, pel diputat de Carreteres, Alejandro Morant, en representació del Grup Popular, el portaveu del Grup Socialista, Toni Francés, i el de Compromís, Gerard Fullana, així com tècnics de les àrees de Cicle Hídric, Cooperació, Cultura, Desenvolupament Econòmic, Medi Ambient i Carreteres.
Durant la reunió, s’ha acordat, a més, fer partícips als municipis en aquest procés. En aquest sentit, l’objectiu és que els ajuntaments puguen traslladar a la comissió les diferents problemàtiques amb les quals es troben en la tramitació de les ajudes.
El procés començarà enguany amb l’enviament a totes les entitats locals d’un document on es detallaran els objectius marcats per la comissió i els eixos a desenvolupar com a primer pas per a convidar-los a l’aportació d’idees i suggeriments.
La comissió es tornarà a reunir el mes vinent de novembre per a establir un calendari de treball que permeta que el Pla estratègic de subvencions es puga aprovar l’any vinent.