El *Premi «José Ángel Guirao”, que valora tota una trajectòria personal en l’àmbit de la Festa, és concedeix al quasi centenar de festers morts en els dos últims anys

María Dolores Peretó, Balbina Espases, José Antonio Miranda, José Box i Pascal Domínguez, guanyadors en la modalitat individual en Tradicionals, Barris i Partides Rurals, Moros i Cristians, Setmana Santa i Fogueres
Les Festes de Tabarca, la Comissió de San José de Carolines, Moros del Cordó, Col·lectiu de Portants de Setmana Santa i Col·lectiu de Foguerers i Barraquers han sigut premiats en la modalitat col·lectiva

L’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, ha anunciat aquest diumenge, al final de la XVII Gala Festers d´Alacant, que el Premi “José Ángel Guirao”, que valora tota una trajectòria personal en l’àmbit de la Festa, es concedeix “In memoriam” al quasi centenar de festers morts en els dos últims anys. El primer edil ha significat de tots ells que “quasi des de l’anonimat, dia a dia, mes a mes, any a any, han contribuït a posar en valor el que són les nostres Festes. Sinònim de les nostres arrels i de la nostra manera de ser. Se’ns anat anant en diferents circumstàncies quan, segur estic, tenien molt més projectes i il·lusions amb els quals engrandir les nostres Festes. No estan entre nosaltres. Però el seu record, amb aquest Premi concedit, serà imperible”.

En el transcurs de la Gala s’han revelat els noms dels premiats en la modalitat individual. Són els següents:

Festes Tradicionals: María Dolores Peretó Cots
Fiestas en Barris i Partides: Balbina Espases Bertomeu
Moros i Cristians: José Antonio Miranda Martínez
Semana Santa: José Box Ortega
Hogueras: Pascal Domínguez
Pel que fa a la col·lectiva, aquests són els guanyadors:

Festes Tradicionals: Festes de Tabarca
Festes en Barris i Partides: Comissió de Festes de San José de Carolines
Moros i Cristians: Moros del Cordó
Setmana Santa: Col·lectiu de Portants de Setmana Santa
Fogueres: Col·lectiu de Foguerers i Barraquers
L’acte ha començat amb una veu en off, personificant a la Festa, que ha pronunciat unes paraules d’alé i esperança de cara al començament del calendari fester de 2022. Després de la coreografia “Alacant per Bandera” ha sigut la vicealcaldessa Mari Carmen Sánchez qui ha donat la benvinguda als assistents. Ha incidit en el que representen les Festes “com a garants de les nostres tradicions” i ha emfatitzat sobre el “motor turístic” que suposa el conjunt de les celebracions festeres.

A l’anunci dels guanyadors de la modalitat individual, li ha seguit la coreografia “El somni de la Festa”, un número en el qual s’ha projectat el tema “El Somni Impossible”, del musical “L’Home de la Manxa”.

Un dels moments de major emotivitat de la Gala s’ha viscut, a continuació, amb el denominat “*Festers In memoriam”. En ell s’ha recordat mitjançant una successió d’imatges projectades en les pantalles i amb la intervenció del regidor Manuel Jiménez, a totes les persones del món de la Festa que han mort en els dos últims anys.

La Gala
La Gala ha sigut presentada per Miguel Llorca, representant de la Setmana Santa, i per Andrea Martínez, dels Moros i Cristians. Els més de quaranta integrants dels cossos de ball han sigut alacantins. Tant per a l’accés al recinte com durant l’espectacle s’han aplicat les mesures sanitàries vigents.

L’apoteosi final ha estat dedicat a totes les festes de la ciutat. La de la Setmana Santa, amb la interpretació d’una saeta per part de Juan Luis de la Rosa i amb els integrants del Ballet d’Alba Martínez. Els compassos d’un pasdoble, relacionat amb les festes en Barris i Partides, han pres forma en les evolucions de Lidia Martínez i Víctor Valera, campions d’Espanya de ball esportiu i de competició. La representació d’una ostentació i una desfilada de tots dos bàndols ha recordat als Moros i Cristians. L’evocació de les Festes Tradicionals l’ha representada la Colla de Nanos i Gegants d´Alacant. La tornada de l’Himne de les Fogueres ha acompanyat les evolucions dels integrants de la Festa Oficial.