Les Coves de San José, també conegut com a Grutes de San José, són un entramat de coves naturals que es troben en la localitat de la Vall de Uxó, a Castelló. Malgrat estar obertes a públic aú no es coneix l’origen del seu va riure ni la seua extensió exacta. Actualment és el llac d’aigua dolça subterrani més llarg d’Europa amb 2.750 metres i té una temperatura constant durant tot l’any de 20 graus.

Jaciments del Paleolític Superior ja corraboran el coneixement de l’existència d’aquesta cova fa 17.000 anys.

La boca d’entrada es troba condicionada com a embarcador (per a la visita turística de la zona urbanitzada). Des de l’embarcador es desemboca a la «Sala de les Ratapinyades» («Sala dels Rates Penades»), la qual deixa pas al denominat «Boca del Forn», (un antic sifó eixamplat artificialment). Passant el mateix, la galeria accedeix a un nou pas estret: la «Galeria dels Sifons» (antic sifó inundat que constituïa el final penetrable de la cavitat fins a la seua urbanització Després del mateix i paral·lela a la mateixa es presenta una zona seca («Galeria Seca»), al final de la qual i tornant-se a unir amb la galeria inundada, conclou el recorregut turístic

En aquest punt continua la galeria i apareix un nou sifó dinamitat, que dona pas a la sala denominada «Ensorrada», i posteriorment a la galeria del «Fang». Finalment, i després de superar diversos sifons, s’accedeix a una àmplia galeria obstruïda en la seua final per grans blocs, amb possibilitat d’un pas entre aquests.

Les Grutes de San José en la Vall de Uxó, una joia natural amb més de 17.000 anys

Compta amb diverses estades

Sala de les ratapinyades que deu el seu nom a la gran quantitat de ratapinyades que en una altra època es van albergar en aquesta. Ací destaca la volta amb les seues innombrables formes esculpides per l’aigua al llarg de milions d’anys.

Llac de Diana que té 5 metres de profunditat i es caracteritza per tindre zones verdes amb molsa que creix amb aquest ambient tan fosc.

Galeria dels Sifons que té 60 metres de longitud i viuen diminuts crustacis que només habiten en aquesta mena d’espais naturals.

Zona Seca on destaquen peculiars formacions com la Cascada del Flor.

La Catedral que és dita així per la gran altura de la seua volta, dotze metres i per les estalactites que com a Medusa es despengen per tota la sala.

La visita ofereix un passeig amb barca d’uns 800 metres i un recorregut a peu d’altres 250. El temps de duració d’aquesta visita és de 40 minuts.

Venda entrades  i horaris    https://covesdesantjosep.es/