El millor vi de la Comunitat Valenciana en els últims premis Arracada és un negre de Vegamar, el Vegamar Essència 2018. És l’únic que ha aconseguit una Arracada d’Or en aquest certamen que és el més prestigiós dels que s’organitzen a Espanya de caràcter internacional i que ja suma la seua desena edició.
El Vegamar Essència 2018 està que s’ix enguany, ja que ha aconseguit set reconeixements en el que portem d’any en el que a concursos internacionals es refereix. Ors a Alemanya en Mundus Vini i a França a Bordeus, Platí als Estats Units, plates a Brussel·les i a Londres, i Commended en el IWC. A Alemanya va aconseguir el reconeixement de “Millor va vindre de València” en la mostra, alguna cosa que es ratifica en els Arracada.
Es tracta del vi top del celler, la més cura de tots els que ixen de les vinyes de Calles que estan en els altiplans que envolten el celler. Del cor de l’Alt Túria se selecciona un cupatge que mescla el millor de les varietats negres locals, la garnacha, amb la internacional syrah.
Aquest cupatge està sorprenent en tots els mercats en fer compatible el sabor internacional de la varietat bordelesa amb el caràcter mediterrani de la garnacha. A més, l’altitud a la qual es cultiva i la relativa proximitat de la mar produeix en les últimes setmanes de verema que el clima tinga aqueixos contrastos tan exagerats entre la nit i el migdia que tanta força aromàtica aconsegueix després el vi després de la seua elaboració i criança.
L’Essència no va estar sol en les Arracades, ja que va compartir palmaresos, en aquest cas Arracada de Plata, amb el monovarietal Petjada de Syrah, la qual cosa insisteix en aqueixa tendència dels negres de garnacha i syrah de Vegamar per destacar allí on competeixen, ja que aquest monovarietal del 2020 suma també cinc reconeixements en certàmens europeus.