Les obres de remodelació integral del Parc Gulliver repararan la superfície de l’escultura del gegant del conte que dona nom a este espai de jocs, així com la dels complements de la peça principal (el barret i el sabre). A més, permetran la substitució de les xarxes de trepa i l’adequació de l’espai interior de la figura com a una nova zona de jocs per als xiquets i xiquetes de menor edat. L’àmbit d’actuació també inclou l’edifici de control i servici d’esta àrea del tram XII del Jardí del Túria. Així mateix es duran a terme intervencions urbanístiques i millores en la part enjardinada del recinte d’este parc de 10.249 metres quadrats. Tots estos treballs s’executaran en 6 mesos, amb un pressupost de quasi un milió d’euros (950.334 euros), “que permetran renovar i adaptar el Parc Gulliver als nous temps i normatives”. L’Ajuntament preveu reobrir-lo al públic a finals de l’any 2022, tres dècades després de la seua inauguració.

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha informat hui de la licitació d’esta obra “que afecta el parc infantil més visitat de València, un referent de la ciutat, i un dels principals atractius per a les famílies des que es va inaugurar, el desembre de 1990”. I ha explicat que “este procés per a l’execució de l’obra es publicarà immediatament i que, una volta adjudicada, es durà a terme en 6 mesos”. “D’esta manera si tot funciona bé, a finals de 2022 podrem reobrir-lo completament nou”, ha assegurat.

Sergi Campillo ha recordat que este parc, gestionat per l’Organisme Autònom Municipal (OAM) Parcs i Jardins Singulars, estigué tancat durant la pandèmia i que, en alçar-se les restriccions, es va reobrir “però poques hores després hagué de clausurar-se de nou per aparèixer al·lèrgies en els xiquets i xiquetes que havien aprofitat l’apertura”. “Si bé- ha aclarit- la causa d’eixes afeccions va ser la mateixa evolució de la figura que en estar tancada va generar fibres de vidre que en un ús normal s’hagueren eliminat diàriament però que en estar tancat es van acumular”. “En eixe moment –ha continuat l’edil- haguera sigut molt costós fer una millora puntual i el que hem fet és accelerar la reforma integral, ja que la redacció del projecte vènia de darrere perquè en els pressupostos participatius Decidim VLC ja estava decidit”.

Pel que fa a l’estat actual del parc, el vicealcalde ha manifestat que “esta instal·lació “s’ha anat envellint i deteriorant”. “Han hagut reparacions i intervencions puntuals al llarg del temps però era necessària una intervenció integral”. Entre els problemes “més evidents”, l’edil ha detallat: la poca accessibilitat al vas i a la figura del Gulliver, i l’existència d’elements impropis i deteriorats, així com la situació de l’interior de la figura central, en desús per inundacions periòdiques”.

De les obres previstes, el vicealcalde ha detallat que l’àmbit d’actuació es refereix al recinte en el qual s’inclou la figura, els elements complementaris (el barret i el sabre) i l’edifici de control i servicis, “que és imprescindible perquè alberga les funcions de control i vigilància, assistència sanitària, lavabos i magatzem”. Estaran inclosos a més, tots els components de l’esmentat recinte, és a dir paviments, mobiliari urbà, enllumenat, senyalística, tancaments i clos, jardineria “amb les imprescindibles àrees d’espera i d’esbarjo que oxigenen la instal·lació, incloent-hi el vas i el tancament”.

Les actuacions en interior de la figura contemplen l’adequació de l’espai interior de la figura com a nova zona de jocs per als més menuts “que facilitarà l’estança a les famílies que s’acosten amb menors que no poden pujar al Gulliver”; la substitució del sistema de ventilació i del sistema contra incendis existent; així com la implementació d’un sistema de detecció de fums i d’un major enllumenat; i la substitució de fusteries.

Dels treballs relacionats amb la urbanització de la zona, destaquen l’habilitació de noves zones estàncies i d’un anell perimetral amb major flexibilitat d’ús, o la creació d’un sistema de rampes i graderies en anell perimetral; mentre que de les obres que afectaran la zona enjardinada cal ressaltar, per exemple, la creació de perímetre subarbustiu florit permetent permeabilitat visual i enriquint la percepció del conjunt (llorers salvatges, magraners ornamentals i albades).

D’altra banda, el vicealcalde ha explicat que la zona de pícnic situada al costat del Parc Gulliver és independent i també començarà en breu el seu procés de reforma, “ja que el contracte d’execució està més avançat». Estes dos obres conformen un dels projectes més importants de Parcs i Jardins del present mandant”, ha conclòs.