Montroi compleix 25 anys des de la seua primera fira de la mel, un esdeveniment que plena cada any la localitat de visitants que gaudeixen amb aquesta manifestació de l’apicultura, que representa per a aquesta xicoteta localitat un dels seus motors econòmics més importants.
Enguany, per a celebrar la seua trajectòria, l’Alcalde de Montroi atorgarà el màxim reconeixement d’aquesta fira “L’abelleta d’or” a Antonio Gaspar, president de la Diputació de la València, un honor que ha sigut reconegut al llarg de l’existència d’aquest esdeveniment a empreses i persones relacionades amb l’apicultura l’agricultura o la ramaderia.
Aquesta fira, que també és coneguda popularment com “la mes dolç de la Comunitat Valenciana”, mostrarà el seu potencial mitjançant expositors on es podrà adquirir tant la mel com productes gastronòmics o cosmètics derivats del seu cultiu, així com tallers entorn de la recol·lecció de la mel.
Les activitats paral·leles que es duran a terme són: l’obertura del Museu de la Mel (Plaza d’Europa), la Marató fotogràfica de FIVAMEL, organitzat pel Club Alcalans i la ponència sobre el sector de la mel, pels alumnes de l’Escola d’Agrònoms de la Universitat de València.
Aquest sector és responsable de desenes de llocs de treball directes i indirectes. La mel de Montroi gaudeix d’una excel·lent qualitat com ja ha sigut reconeguda en multitud de certàmens especialitzats del sector i aquesta és una oportunitat fantàstica per a promocionar-la i acostar totes les novetats al gran públic.
La fira arranca el divendres 12 de novembre sobre les set i mitja de la vesprada i estarà vigent fins al diumenge dia 14, dia en què s’entregaran els premis del XXIV Concurs Nacional de Mels que va ser celebrat en l’Edifici Ves-los i Vents el passat 5 de novembre.
La paraula FIVAMEL va intrínsecament lligada a la història de la localitat. Montroi sempre ha sigut un poble d’apicultors, d’elaboradors de mel, persones que han dedicat la seua vida a cuideu de les abelles, a recórrer camins i senderes, passant fatigues i penalitats. Homes i dones que han vetlat per aquesta activitat però que encara així ha sigut objecte de saquejos i destrosses. Amb aquesta fira fan un sentit homenatge a la seua cultura i a la seua tradició.