Montroi celebra aquests dies FIVAMEL, un magnífic aparador on es pot trobar tot tipus de mels, florals com la de  romer, espígol, flor del taronger, milflores, til·ler, eucaliptus o timó, lavanda i del bosc com la mel de castanyer, avellaner, pi, bruc, taronger, llima, alvocat, alzina o acàcia. Aquests són només algunes de les més conegudes, però hi ha moltíssimes més que es poden trobar tant en els establiments especialitzats com en aquesta Mostra que estarà vigent fins demà dia 14.

Entre les empreses expositores que produeixen la seua pròpia mel es troben “La Casa de la Mel”,  “Mel i Salut Cosí Mendoza”, “Mels Sala Higón”, Naturval Apícola SLU”, “Mediterrània Mellis-Ribes”, “Mel Mayem” o Mel Natur i altres que comercialitzen la mel i altres productes derivats de la mateixa com a cosmètics o remeis per al sector de la parafarmàcia.

La mel la produeixen les abelles a partir del nèctar de les flors,  que aquests insectes recullen i combinen amb l’enzim invertasa que conté la seua saliva i que una vegada transformat són emmagatzemats en els panells dels seus ruscos. Els beneficis del seu consum per a la salut són molts gràcies als  nutrients i antioxidants que conté.  És recomanable el seu consum en lloc de sucre per als diabètics, ajuda a reduir el colesterol dolent i pot també  reduir els triglicèrids.

Montroi es vist de festa amb la celebració del 25 aniversari de FIVAMEL, la fira mes dolç de la Comunitat Valenciana

La producció de la mel ha patit un xicotet descens  que sumat amb la crisi sanitària ha necessitat d’ajudes institucionals per a continuar sent eficients.

Algunes de les plagues que pateix el sector són els robatoris, ja que la seua explotació es troba a l’aire lliure i es fa molt difícil un control exhaustiu dels ruscos. També la vespa asiàtica és un perill constant per a l’apicultura valenciana.

La mel espanyola és molt apreciada a tot el món per la seua excepcional qualitat. Ha sigut premiada en moltíssimes ocasions per organismes especialitzats del sector tant a nivell nacional com internacional. La seua traçabilitat i les estrictes normes per a la seua producció i elaboració garanteixen un producte amb garanties per al seu consum.

La Casa de la Mel és una empresa de Carlet que a més de produir mel,  la transforma per a aplicacions terapèutiques i fins i tot la prepara per a productes cosmètics. Comercialitza gelea reial i pròpoli  (un mineral compost per resina -secreció orgànica d’arbres amb característiques antisèptiques i antivirals que és modificada per aquests insectes aportant nutrients i propietats que són beneficioses per a la salut), en forma de productes diversos.

Mels Sala Higón són fabricadores i elaboradors d’un ampli assortiment de mels, propòlios i cosmètics i també elaboren dos licors  fets de mel de flor del taronger, un amb base de moscatell i mel (16é) i un altre amb vi blanc, concentrat de taronja i orujo gallec (30é). Vam tindre l’ocasió de degustar-los  i la veritat  és que són tots dos uns licors equilibrats i deliciosos.

Naturval té la seua seu en Monserrat i també són fabricadores i productors  com les dues empreses anteriors, amb el que poden garantir la traçabilitat de tots els productes que elaboren. Tenen un estret contacte amb els agricultors i laboratori propi que els permet garantir la màxima qualitat de la seua oferta.

Parlem amb Mario de Naturval

Quines característiques té la mel de Monserrat?

La mel és un producte tradicional que elaboren diversos apicultors de la zona. Nosaltres també tenim ruscos i el més important és tindre un control de cada floració. Per exemple quan floreix el romer, traslladem els ruscos prop d’ell, quan arriba abril i floreix la flor del taronger, les traslladem també prop de la flor del taronger i així successivament amb tot els tipus de mels que  treballem. Una vegada que la mel ha sigut completament analitzada i certificada que manca de cap residu és envasada i es destina ja al consum.

Quin mal us fa les importacions de mel asiàtica?

-Ens fa molt mal clar, al final ens dona un mos en les nostres vendes que es manifesta en els comptes de l’empresa.

Quin consell donaries als consumidors que desconeixen aquesta presència en els mercats de les  mels d’importació?

Jo en primer lloc els recomanaria que miraren abans  l’etiqueta que el preu. En l’envàs ha de posar produït a Espanya, o en defecte d’això la província, en les d’importació posa a vegades  envasada a Espanya, però això no vol dir que siga de producció espanyola.

Gràcies Mario i us desitgem molt èxit en aquesta fira.