El Palau de Nolla ha sigut l’escenari per a la presentació de la III Edició del Concurs de Paella de Fetge de Bou a Meliana. Després de l’aturada, obligat per la crisi sanitària, es torna a reprendre amb molta il·lusió aquest esdeveniment que reivindica el tradicionalisme gastronòmic de la Horta Nord amb aquesta recepta que ha tingut durant desenes d’anys un gran protagonisme als pobles que la integren, però que últimament patia d’un cert ostracisme del qual aquest esdeveniment ha aconseguit rescatar. Amb aquest esdeveniment se celebra paral·lelament la II Edició del Concurs de Postres amb Cacau del Collaret, un torneig que convida a la innovació i la creativitat a tots els participants.
La Paella de Fetge de Bou és una plat que es cuina amb escarola, fetge de bou, lleterola,  cor, entranyes, arròs, all, pebre roig, safrà, vitets, cigrons, oli i sal. No es tracta d’una paella amb l’arròs sec, sinó que ha de tindre durant la seua degustació una certa melositat.
El Concurs de Paella de Fetge de Bou, que se celebrarà en la Plaça Major de Meliana el pròxim dia 21 de febrer, donarà el tret d’eixida a la V Edició a les esperades Jornades Gastronòmiques “Menjat Meliana” un esdeveniment que es desenvoluparà en els restaurants locals, oferint un menú a un preu tancat, en el qual es pot gaudir de plats elaborats amb productes de temporada de la seua horta. Les Jornades se celebraran entre el 21 i el 27 de febrer en els restaurants: Ca Xoret, Café Gurugú, Ca Pepico, La Barraca de Montoliu, Mamma Pomodoro, El Baret, El *acó i Napicol. Cal afegir que en el marc d’aquestes jornades es dugueren a terme també altres activitats de lliure assistència com:
– Les Jornades Tècniques de “Comercialització Agroalimentària i Agroturística” a càrrec de Juan José Lliso, tècnic de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. L’acte tindrà lloc a les 18.30 hores del dia 22 de febrer a la Sala d’Actes de l’Ajuntament local.
-La presentació del Cuaderne de Viatge Els 100 Primaveres de L’Horta, per Noelia Rigoberto, gerent de Turisme de Carraixet el dia 26 de febrer a les 12.00 hores en la Plaça Major de Meliana.
En l’acte de presentació han estat Josep Riera Vicent, Alcalde de Meliana, Amparo Martí, regidor d’Agricultura i Turisme i Paco Gimeno, xef del Restaurant el Racó, que han comentat els detalls entorn de la celebració dels actes d’aquesta nova edició.
L’alcalde ha mostrat la seua satisfacció per poder tornar a celebrar aquest concurs i ha comentat que …“Meliana té un sector de la restauració molt potent, amb un gran arrelament local al producte. Aquesta iniciativa no fa més que mostrar una realitat, vertebrant la nostra història i el nostre territori, perquè també l’agricultura forma part dels nostres veïnes i veïns”…
Per la seua part Amparo Martí va destacar que …“aquestes Jornades es duen a terme sota la marca que Meliana té de productes de proximitat”… i va anunciar que …“demà dia 15 es durà a terme una ponència en el Museu de l’Arròs on s’abordaran els arrossos d’hivern i la Paella de fetge de bou, que està en aquest grup, tindrà un protagonisme especial en aquesta xarrada”…. Per a finalitzar va comentar que els reconeixements que atorga aquest Concurs són tres premis per a la Paella de Fetge de Bou, amb una dotació de 1000, 750 i 500 euros i tres premis per a la modalitat de postres del Cacau del Collaret amb una dotació de 500, 250 i 150 euros.
Paco Gimeno per part seua, va fer una mica d’història respecte a aquesta recepta comentat que antigament molts tenien guanyat a casa, del que aprofitaven en la matança aquelles parts menys nobles per a elaborar aquesta paella i va mostrar la seua satisfacció per tornar a posar aquesta paella en el panorama gastronòmic valencià amb la celebració de la III Edició del Concurs.

Els 16 restaurants que participen en aquesta edició en la modalitat de paella són: La Mar Salá (Cullera), La Garrofera (Serra), Sequial 20 (Sueca), Casa Granero (Serra), Miguel i Juani (L’Alcúdia), La Salut (València), el Racó del Faro (Cullera), Rostidor l’Alfábega (Alginet), Picanterra (Cullera), Xef Amadeo (Gandia), Servei d’àpats El Rebost (Burjassot), Coscollar (Serra), Tabick Lounge (Llombai), Bon Aire (El Palmar), La Pepa Bluespace (Alboraia) i Bon Estar (València).
Els 10 participants de la modalitat per a postres amb cacau del Collaret són: La Garrofera i Casa Granero (Serra), Pastissería Pana (Meliana), Miguel i Juani (l’Alcúdia, La Salut (València), Rostidor Alfábega (Alginet), Picanterra (Cullera), Pastissería Quatre Cantons (Meliana), Tabick Lounge (Llombai) i Bon Estar (València).
També hi haurà dos Jurats, un per cada modalitat del Concurs. En el de Paella de Fetge de Bou actuarà com a President, Javi Gimeno i com a vocals Paco Alonso (gastrònom i periodista de TV1), David Torres (Director General de Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica), Viki Sevilla (xef del Restaurant Arrels de Sagunt i posseïdora d’una estrela Michelín i un Sol de Repsol) i Belén Arias (Presidenta de l’Acadèmia de Gastronomia de la Comunitat Valenciana). Les paelles seran presentades al Jurat, prèvia valoració d’Adolfo Cuquerella, xef i gerent del Restaurant La Granja de Sueca.
El Jurat encarregat de qualificar la modalitat de postres està compost pel President, Toni Montoliu (xef de la Barraca de Montoliu) i els vocals Quique Barella (xef i assessor gastronòmic), María Diago (biòloga i consultora ambiental), un representant del Gremi de Confiters de València i Pedro García Mocholí (crític gastronòmic).
Els arrossos es presentaran al Jurat a partir de les 13.00 hores i sobre les 2.30 hores es faran públics els guanyadors. En aquest marge les paelles que hagen sigut ja qualificades s’oferiran com a degustacions amb una cervesa de l’empresa Túria a un preu d’1 euro a tots aquells visitants que desitgen degustar-la.
Gastrònoma Mediterrània ha participat activament juntament amb l’Ajuntament Local el Restaurant el Racó i Comer en Valencia en l’organització d’aquest esdeveniment.
Patrocinen: Generalitat Valenciana, Turisme de Carraixet, València Turisme, Molt de Gust, Exquisit Mediterrani, Ajuntament Local, Tastem L’Horta, Cerveses Túria, Schneider Electric, Peris, Mediterrània Gastrònoma, Eco-Mestressa, D.O. Arròs de València, Panach i Caixa Popular.
Col·laboren amb el Concurs: Indústries Belseher, Yovirgenextra, Productes de L’Horta de Meliana, Arròs Ciutat de Sueca, Menjar a València, La Va unir, La Barraca de Toni Montoliu, Carniceríes i Charcuteríes (Meliana), Carmencita, Restaurant el Racó i Angel Mari Fontestat S.L.