Contiene receta

Una de les receptes d’arròs que podem trobar en el nostre tradicionalisme culinari és el Rossejat Torrentí, anomenat també Cassola de Sant Blai per ser amb la celebració d’aquesta festivitat de febrer, quan es guisa amb major fervor. Aquest plat és el rei de la gastronomia de la localitat.
El Rossejat no és un arròs a l’ús ja que no se sofrig cap dels seus elements tal com ocorre amb la gran majoria dels arrossos melosos, caldosos o secs que es consumeixen habitualment. És un arròs exquisit i diferent de tots els altres, fins i tot del seu cosí germà, l’arròs al forn. Una altra peculiaritat és que incorpora unes pilotes dolces de massapà, inèdites en altres arrossos valencians.

Pas 1: El Caldo
la seua preparació part amb un caldo d’olla que es fa amb (4 racions) 150 gr. de vedella, 100gr. de cansalada, mitjana garreta de corder, 150 gr. de gallina, 250 gr. de costella de porc, un os de corbet, un os salat, un os de osobuco de vedella, un os de genoll, dues pilotes de carn (100 gr. cadascuna o 4 de 50 gr.), dos blanquets (botifarra blanca) i dues botifarres de carn.
Al gust també es pot afegir verdura al caldo, fins i tot xoriço. Aquestes són opcions que pot triar cadascun en cuinar-ho.
Es col·loquen tots els ingredients excepte les pilotes de carn i l’embotit en l’olla amb aigua i es cuina durant dues hores aproximadament (una hora i quart en olla de pressió).

Pas 2: Les pilotes dolces
Per a elaborar la pilota dolça es necessita: 200 gr. ametla molta, 50 gr. sucre, pa ratllat, una cullerada de canyella molta, ralladura de llima, 1 ou i una cullerada sopera de llard de porc.
Es mescla tot a excepció del pa ratllat, una vegada que tenim una pasta consistent afegim el pa fins que tinguem la pilota bé compacta.

Pas 3: Addició de les pilotes de carn i el blanquet
Quan el caldo porte una hora i 15 minuts aproximadament afegim les pilotes de carn i el blanquet (s’afig més tard per a evitar que es desfacen) i es reserven les botifarres.
A les dues hores retirem el caldo del foc i el separem de la carn. Aquesta s’esmolla i es reserva. Al caldo li afegim una mica de colorant, però molt poc, que a penes tinte el caldo, cal buscar un color molt suau.

Pas 4: Muntatge de la *Cassola (Cassola)
Afegim 400 gr. d’arròs, afegim les botifarres (que estaven reservades), les pilotes de carn, els blanquets, una mica de carn de la qual hem desossat i esmollat, no tota la que hi ha, només fins que es cobrisca l’arròs, 50 gr. de cigrons (remullats del dia anterior o ja precuinats), cobrim amb aigua (doble quantitat que d’arròs) i reservem les pilotes dolces que introduirem quan falten 15 minuts per a acabar de coure’s l’arròs.
Provem de sal i rectifiquem si és necessari i introduïm la cassola de l’el arròs al forn a 180é. durant 30-35 minuts. Recordar ficar la pilota dolça quan l’arròs porte uns 20 minutos. Transcorregut els 30-35 de cocció ja ho tindrem llest per a menjar.
Si no us abelleix cuinar-ho i voleu degustar-ho, molts establiments hostalers de torrent us ho poden preparar. Un dels més destacats potser és el Restaurant La Plaça, un referent gastronòmic de la Ciutat de Torrent.

El vídeo de la preparació el poden veure en https://www.youtube.com/watch?v=KEWHtmfcijw