La modificació del PGOU de l’illa del barri de Sant Isidre on se situa l’Alqueria dels Frares permetrà al barri guanyar més de 2.200 metres quadrats com a zones verdes i espais lliures. La Junta de Govern ha aprovat este divendres l’admissió a tràmit i consulta del procediment d’avaluació ambiental de la modificació del PGOU per a la reordenació urbanística d’esta illa, així com la modificació de la fitxa BRL del Catàleg Estructural de Béns i Espais Protegits de Naturalesa Rural de València.

Així ho ha explicat el regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, durant la trobada que ha mantingut amb els mitjans de comunicació tas la reunió de la Junta de Govern. Sanjuán ha explicat que la iniciativa s’emmarca dins del model de “ciutat policèntrica que este Govern està impulsant per a modificar i millorar els entorns urbans, de cara a aconseguir un model de ciutat amb millors espais públics, un model pensat a escala humana i més europeïtzat, i portar este model al conjunt de barris que la integren”.

Tal com ha subratllat Sanjuan, esta modificació del planejament respon a una petició i proposta veïnal de l’AA.VV. de San Isidro, que es va fer necessària a partir de la inclusió de l’Alqueria com BRL (Bé de Rellevància Local) l’any 2015. L’Alqueria dels Frares és un conglomerat d’edificis l’origen dels quals és una gran alqueria del segle XVII. Compta amb edificis de diferent forma, condició i època que s’han anat construint al voltant del pati interior.

El PGOU anterior no protegia esta alqueria, i havia previst la seua eliminació per a la construcció de dos parcel·les educatives, deixant-la fora d’ordenació. Amb els canvis previstos, s’adapta l’ordenació de la zona i es rectifica el llindar del CEIP Nicolau Primitiu Gómez Serrano, i del carrer que el separa de l’alqueria. Este canvi obliga a revisar per tant els límits de l’entorn de protecció en la fitxa del BRL del Catàleg Estructural. “Esta solució –ha conclòs el regidor- permet conservar part del patrimoni històric i cultural del barri, i el posa en valor, generant espais lliures que milloren la qualitat ambiental al voltant de l’alqueria, que ocuparà un espai destacat dins de la xarxa de zones verdes i places de Sant Isidre”.

El regidor d’Hisenda ha detallat altres acords de la Junta de Govern, com ara l’aprovació d’una actuació dirigida a millorar l’accessibilitat: el projecte de rebaixament de voreres en passos de vianants, condicionament de rajoles i passos de vianants sobreelevats en Benimàmet. Es tracta d’un projecte que sorgeix dels pressupostos participatius DecidimVLC 2020-2021, i que té com a objectiu garantir l’accessibilitat per als vianants en este poble de València, adequant els passos de vianants a la normativa existent d’accessibilitat en espais públics.

En total, es preveu actuar sobre 30 passos de vianants que no compten amb el rebaixament corresponent i no compleixen amb la normativa vigent, o que precisen d’obres de conservació. El projecte, presentat per l’empresa Oficina Tècnica TES, compta amb pressupost de 166.317,33€ (IVA inclòs) i un termini d’execució de 3 mesos.

Tal com ha subratllat Borja Sanjuan, estos projectes s’emmarquen dins de les actuacions que realitza la Regidoria de Desenvolupament i Renovació Urbana, d’adequació, rehabilitació i millora dels entorns i els espais públics urbans. D’esta manera es busca millorar i completar la urbanització existent en les voreres i les calçades en compliment de la normativa actual d’accessibilitat en el mitjà urbà i supressió de barreres arquitectòniques. “Avancem així cap a una ciutat inclusiva, cada vegada més adaptada als seus habitants, més enllà de les seues capacitats o la seua edat”, ha explicat el regidor, qui ha afegit que estes actuacions faciliten la mobilitat per als vianants, l’autonomia, la seguretat, i l’ús dels nostres carrers per totes les persones que viuen a la nostra ciutat, i que cada dia utilitzen i es desplacen pels seus espais públics.

Imatge del Centre d’Estudis i Conservació del Còmic

La Junta de Govern ha aprovat també les bases de la convocatòria per a la realització de la Identitat Corporativa del Centre Valencià d’Estudis i Conservació del Patrimoni del Còmic, una convocatòria de la Regidoria d’Acció Cultural oberta a professionals i empreses (professionals del disseny, la il·lustració, la publicitat, i empreses del sector). El treball consisteix en la realització de la identitat corporativa del futur Centre Valencià d’estudis i conservació del patrimoni del còmic.

“Esta iniciativa –ha explicat Borja Sanjuan- encaixa en els valors que impulsa la Capitalitat del Disseny que té la seua seu a València en 2022, i que pretén incentivar, precisament, la cultura de cuidar la imatge i la identitat de les activitats que es realitzen a la ciutat, dotant-les d’un segell propi i diferenciat”. L’encàrrec inclourà el disseny de lliure creació d’un logotip per al concepte del futur Centre Valencià del Còmic, l’elaboració d’un sistema d’identitat gràfica per a la confecció d’aplicacions gràfiques, que siguen comunes per a la totalitat del Centre, i cartells i díptics, entre altres elements.

L’objectiu final del treball és dissenyar la identitat corporativa del Centre Valencià del Còmic que transmeta a la societat una imatge contemporània. El centre s’habilitarà en l’edifici situat en la plaça Tavernes de Valldigna que albergava la seu de l’antic Centre Excursionista, i que està actualment pendent d’obres de condicionament i adaptació.

La convocatòria constarà de dos fases. En la primera se seleccionarà tres finalistes, i d’entre ells es triarà el més idoni, en una segona fase. El termini per a l’enviament de candidatures començarà dilluns que ve, 8 de novembre, quan es publicarà a la web municipal, i s’estendrà fins el 22 de novembre. Els treballs sol·licitats hauran de presentar-se abans de 12 de gener de 2022.

Estació depuradora de Massarrojos

Finalment, el regidor Sanjuan ha informat que la Junta de Govern ha donat el vistiplau a la sol·licitud d’ampliació de termini d’execució de l’obra per a la reconversió de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Massarrojos en una estació de bombament d’aigües residuals i en un depòsit de tempestes, una actuació que no suposarà cap sobrecost. La previsió és que els treballs, per al que ha sigut necessària la coordinació entre administracions, comencen en qüestió de setmanes i estaran acabats en sis mesos.

El projecte compta amb una inversió que supera els 350.000 euros i dona solució al tractament del cabal d’aigua que fins al moment rep la depuradora, incrementat des de la construcció de l’EDAR fruit del creixement i la transformació urbanística de l’entorn.