La DO Utiel-Requena celebra la seua XXIII Jornada Vitivinícola ‘Com podar got, cordó i guyot i no morir/matar en l’intent’ en Església Santa María (Requena). La Jornada va estar dedicada al 60 aniversari de l’Escola de Viticultura i Enologia Félix Jiménez de Requena, el camp d’experiències de la qual ‘Els Acoloriu-vos’ va servir d’escenari per a la part pràctica a manera de taller de poda.

Després de la benvinguda de el alcalde Requena, Mario Sánchez, que va aportar per “continuar barallant per la nostra identitat”, el president de la DO Utiel-Requena, José Miguel Medina, va explicar que aquesta jornada servia per a “aprendre pràctiques respectuoses amb les vinyes i aplicar-les”. La poda és un procés important per a regular el cicle de la vinya, “així que és moment de començar a pensar com volem que siguen les nostres vinyes i vins”.

Li va seguir Antonio Quintana, director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, que va anunciar que el departament agrari de la “Generalitat ha assumit la petició del sector vitivinícola per a agilitar els tràmits de caràcter mediambiental que ha d’emplenar els cellers de reduïda grandària”. En Les Corts ja s’han iniciat els tràmits per a realitzar una modificació legislativa dirigida a aconseguir que per a l’obtenció de la llicència d’activitat siga vàlida l’opció de tramitar l’anomenada “declaració responsable” per a aquells establiments agroalimentaris que siguen microempreses i es troben en territori LEADER segons el Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana. Així, a aquest tipus d’empreses els bastarà amb emplenar el referit tràmit en lloc d’escometre el procés, més llarg i complex, que comporta l’obtenció de la denominada “llicència ambiental”.
Va agregar que “entenem que aquest tipus d’indústries contribueixen al desenvolupament rural i a frenar el despoblament”.
Quintana també va aprofitar la seua intervenció per a destacar que la Conselleria d’Agricultura ha aprovat un pressupost dotat amb 2,6 milions d’euros per a l’adquisició i repartiment entre els agricultors dels paranys de confusió sexual a través de feromones que s’usen per a combatre la plaga de l’arna de la vinya de manera ecològica.

Xarrada i pràctica amb Gonzaga Santesteban i Julián Palacios

La xarrada ‘Com podar got, cordó i guyot i no morir/matar en l’intent’ va ser impartida per Gonzaga Santesteban, doctor enginyer agrònom de la Universitat Pública de Navarra, i Julián Palacios, viticultor i enginyer agrònom cuidador de vinyes en Viticultura Viva. Tots dos són autors del podcast http://lafiloxera.com/, molt recomanable per a continuar aprenent sobre el tema.

Aquesta sessió de teoria de poda va ser molt interessant per als assistents, principalment viticultors i enòlegs de la DO Utiel-Requena. Tots dos enginyers van al·ludir en tot moment a raons de respecte a la vinya i a la seua saba en el moment de la poda. Van explicar bones pràctiques de poda i procediments per a diferents casos reals en una manera divulgativa. “Una vinya equilibrada és el que té ben repartit el vigor entre els seus sarments”, van comentar en un moment de la ponència.

La part pràctica de la jornada va tindre lloc en la finca ‘Els Acoloriu-vos’, que és el camp d’experiències de l’Escola de Viticultura de Requena. Allí van ser rebuts els assistents pel director de l’Escola, Pedro Navarro i la Diputada de l’Escola de Viticultura i Enologia de Requena i Escola de Capatassos de Catarroja, i d’Igualtat, Isabel García. També eren presents diversos professors de l’escola, entre els quals es trobava Nicolás Sanchez, que també va impartir una part pràctica als assistents.