“El nomenament de València per a ser seu dels Gai Games l’any 2026 és una magnífica notícia per a la ciutat perquè ens col·loca en una posició privilegiada en dos plans: en el de la tolerància i el respecte, i en el de la pràctica esportiva”. L’alcalde de València, Joan Ribó, ha celebrat la designació de la nostra ciutat per a acollir els Gai Games, la convocatòria internacional multiesportiva que organitza cada quatre anys la Federation of Gai Games amb l’objectiu de donar visibilitat a les persones LGTBI i consolidar la igualtat de drets.

“València és alhora una urbs inclusiva i de diversitat, i una urbs amant de l’esport, i eixe caràcter és el que queda patent en esta celebració de la igualtat que reunirà nombrosos esportistes a la nostra ciutat l’any 2026”, ha explicat l’alcalde. Per part seua, la regidora d’Esports, Pilar Bernabé, ha subratllat que ha subratllat que “després de celebrar ahir la designació de València com a seu dels Gai Games 2026, a partir de hui mateix comencem a treballar per a crear un projecte de futur, el d’una ciutat que avança per a ser destí de turisme LGTBI i per a demostrar al món que és una ciutat diversa, acollidora, plural, i preparada per a organitzar esdeveniments internacionals esportius i culturals de primer nivell”.

València ha resultat guanyadora després d’un procés de selecció en el qual va quedar finalista juntament amb les ciutats de Munic (Alemanya) i Guadalajara (Mèxic). La candidatura valenciana, triada pel comitè organitzador, incloïa, a més de l’experiència de la ciutat en l’organització d’esdeveniments i les polítiques d’atenció a la diversitat i d’igualtat, prop d’un centenar d’instal·lacions esportives i espais culturals per a albergar els Gai Games 2026.

Els Gai Games van celebrar la seua primera edició a la ciutat estatunidenca de San Francisco, l’any 1982, sota la premissa de “promocionar i augmentar l’autorespecte de lesbianes i homes gais del món i generar respecte i comprensió del món no gai, principalment a través de l’organització un esdeveniment internacional atlètic i cultural obert a la participació i realitzat cada quatre anys, conegut habitualment com a Gai Games”, segons subratlla l’organització dels jocs. En esta primera convocatòria van competir atletes d’un centenar de països, encara que amb el pas dels anys esta xifra inicial de participants ha anat augmentant fins a superar els 10.000, i així mateix s’ha anat incrementant el nombre de disciplines esportives.

A més de la seua importància com a eina de sensibilització i formació en conceptes com la inclusió i la igualtat, els Gai Games tenen també un important impacte econòmic sobre les ciutats seu, que en el cas de València, i prenent com a referència anteriors seus on s’ha celebrat, com ara París, Amsterdam o Toronto, podria superar els 130 milions d’euros.