La història de València es pot contar pels múltiples monuments que reflecteixen la seua cultura i el vestigi que van deixar els pobles que es van assentar en les seues terres. Aquesta és una ruta pels seus monuments més importants:

El Mercat Central de València
És una construcció d’estil modernista valencià que es va començar a construir l’any 1914 per Francesc Guàrdia i Viària i Alexandre Soler i March, tots dos formats a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona i havent treballat en l’equip de col·laboradors de Domènech i Montaner, arquitecte que es va caracteritzar per un estil propi dins de les línies del modernisme.
Després d’algunes desavinences i d’algunes modificacions en el projecte inicial la direcció de les obres les executaran els arquitectes valencians Enrique Viedma Vidal i Ángel Romaní Verdeguer finalitzant-se al gener de 1928.2​3​
Des de 2004, la Rehabilitació Integral del Mercat Central està a càrrec de l’estudi madrileny Fernández del Castell Arquitectes, dirigit per Horaci Fernández del Castell. La seua intervenció ha consistit en una restauració completa de l’edifici; i una posada al dia de la funció comercial com a mercat i de les seues instal·lacions.

Mercat central

La Llotja de la Seda
La Llotja és un dels edificis característics de la ciutat, a més de ser un dels més famosos monuments del gòtic civil que pot oferir Europa. Gaudeix de l’alta distinció de Monument Històric Artístic de caràcter nacional des del 4 de juny de 1931 i va ser declarada per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat el 5 de desembre de 1996.
La Llotja de Mercaders està situada en el centre de l’urbs – enfront del Mercat Central i el Temple dels Sants Joans – i ocupa una superfície rectangular l’àrea de la qual és d’uns 1990 metres quadrats. A la fi del segle XIII, l’antiga Llotja es presenta insuficient davant la prosperitat de la ciutat, per la qual cosa en 1469 es decideix iniciar la construcció d’una nova Llotja. La primera pedra es col·loca en 1492, encara que el començament de les obres té lloc un any més tard. La principal figura que va intervindre en la construcció va ser Pere Compte, ciutadà de València, enginyer i arquitecte al mateix temps.
La Llotja consta de tres cossos clarament diferenciats i un jardí o «pati de tarongers». El Saló Columnari o Sala de Contractació està dividit en tres naus longitudinals i cinc transversals, en funció de les huit columnes exemptes que suporten les voltes. La seua altura de 17,40 m transmet una singularitat monumentalitat a les columnes. En aquesta Sala es va instal·lar la Taula de Canvis, instituïda en 1407 pel Consell Municipal de la Ciutat que va obtindre gran prestigi per la seua solvència i volum d’operacions bancàries.

Llotja de la Seda

La Catedral de València, seu del Sant Calze
La Catedral és l’Església mare de la comunitat cristiana a València. Dedicada al culte de Déu Padre, acull a tots els creients i homes de bona voluntat.
Testimoni del pas dels segles, la seua història és mestra d’humanitat; i les seues imatges, arxius i la pròpia arquitectura són signes de la vitalitat cultural i religiosa del poble cristià valencià des del segle IV fins als nostres dies.
La Catedral té una àmplia i variada col·lecció artística, tresors i elements arquitectònics interessants de contemplar. Entre ells es creu que el Sant Calze que alberga és l’utilitzat per Jesucrist en l’Últim Sopar.

Catedral de València

Plaza de la Verge
La plaça de la Verge de València és una de les més boniques i emblemàtiques de la ciutat, al costat de les de la Almoina i de la Reina. Es troba en el cor exacte de l’urbs, en un lloc estratègic que un dia va ocupar el Fòrum Romà, així que posem-nos en sintonia per a deixar-nos portar pel batec dels segles. Estem davant un espai per als vianants que hui convida a detindre’s en qualsevol dels seus bancs de pedra o en alguna de les seues terrasses per a escoltar de fons la bullícia de xiquets que ronden, el rumor del so de l’aigua de la seua font o el vaivé dels coloms que campen a pler. Però, sobretot, per a admirar els seus edificis monumentals.
Aquesta plaça del districte de Ciutat Vella, en el barri de la Seu, rep el seu nom de la patrona de València, la Verge dels Desemparats, la basílica dels quals, amb una façana espectacular, presideix la zona noble d’aquest gran espai irregular. Ací, tots els anys en època de Falles, es realitza una multitudinària ofrena de flors en homenatge a la patrona de València.

Plaza de la Verge

La Plaça Redona
Obra de Salvador Escrig Melchor de l’any 1840, la Plaça Redona és un dels singulars atractius turístics de València per la seua particular construcció. Rehabilitada en 2012, aquest lloc s’ha convertit en un dels racons amb més encant de la ciutat. Envoltada de comerços tradicionals d’artesania i bars de tapes en la planta baixa, completen l’oferta xicotets llocs que ofereixen tant encaixos, brodats, teles o records de València, entre altres productes.
A la plaça s’accedeix a peu per quatre carrers que convergeixen en un espai acollidor, ple de llum i des del qual, col·locant-se en la font que es troba en el centre, es pot observar una nova i bella perspectiva del campanar d’estil barroc rococó de Santa Catalina, que s’alça sobre les tres plantes de l’edifici circular. I en el sòl, una cita de l’escriptor valencià Vicente Blasco Ibáñez que fa referència a aquest lloc en la seua obra Arròs i Tartana.

Plaça Redona

El Museu de la Ceràmica
A l’interior del museu podem trobar les carrosses del segle XVIII i els salons amb la seua decoració original. La segona planta és la dedicada al museu.
El museu compta amb una important col·lecció de peces, que van des de l’antiguitat fins als dissenys més moderns. Destaquem la col·lecció de ceràmica medieval valenciana, la carrossa barroca de les nimfes, el mobiliari de Dresden, la sala japonesa, i una col·lecció de taulells medievals, entre moltes altres peces.

 

Museu de la ceràmica

Si després de la visita vol degustar una autèntica paella valenciana, existeixen nombrosos restaurants que preparen bons arrossos. Alguns dels més destacats són: Casa Roberto, Goya Gallery Restaurant o Restaurante  Palace Fesol

 

Paella Valenciana